Bliv medlemLogin
december 16, 2022

Danish Cloud Community kæmper for fair konkurrence

Her på tærsklen til 2023 vil vi gerne informere lidt bredere end medlemsskaren om nogle af vores vigtige indsatser i 2022: I Danish Cloud Community har vi nok engang været travle med at kæmpe medlemmernes sag i forhold til fair konkurrence. Det gælder både opfølgningen på Fair Software Licensing Principles og en verserende sag med branchens største leverandør – og konkurrent – Microsoft. Disse hænger dog meget godt sammen, da begge drejer sig om skabe lige konkurrence på markedet. 

Lidt historik og baggrund: Microsoft har siden 2015, hvor CSP-programmet startede, arbejdet på at flytte så mange workloads som muligt i Azure, hvilket i sagens natur betyder, at en mindre del af disse workloads vil blive afviklet på vores medlemmers egen eller lejede infrastruktur. Det har Microsoft bl.a. gjort ved at hæve priserne markant på den software (SPLA), der kører lokalt og samtidigt udelukkende udvikle features på den software (CSP), der er lavet til at køre i deres egen cloud, Azure. På den måde tvinger man kunderne og forhandlerne til at gå Azure-vejen.

Vi mente, at det måtte stride mod europæisk konkurrencelovgivning, og rejste derfor i 2018 sagen over for de danske konkurrencemyndigheder og efterfølgende for EU-Kommissionen. Sagen var bare for lille for Kommissionen, da vi var alene om den, og den gjaldt globalt. Microsoft ville ikke ændre på noget og fortsatte praksis, men i sommeren 2021 fik vi muligheden for at lægge vores klage sammen med en tilsvarende klage fra to store, europæiske cloud-providere. EU-Kommissionen tog sagen, og har nedsat et konkret team, der siden har arbejdet med sagen for at afklare, om der kan anlægges en konkurrencesag ved EU-Domstolen. Der er i perioden udarbejdet meget materiale til at dokumentere det valide i sagen, og efter at have afvist alt i starten, gik Microsofts President, Brad Smith, i pressen og erkendte, at Microsoft ikke havde behandlet de europæiske cloud providere godt nok. Det ville de gøre noget ved meget hurtigt. 

Sideløbende med den formelle klage har vi derfor haft flere møder direkte med Microsofts HQ, som naturligvis er interesserede i at løse sagen uden at EU-domstolen involveres. I forløbet lancerede Microsoft så i oktober 2022 CSP Hoster programmet, som skulle løse en del af problemstillingerne. Selvom vi indtil nu har fået flere indrømmelser, er der imidlertid flere væsentlige knaster, som vi forsøger at løse sammen med Microsoft. De har derfor inviteret os til dedikerede workshops i Redmond i januar 2023, hvor vi mødes med de relevante specialister for i fællesskab at finde frem til løsninger, der skaber en mere fair konkurrencesituation. Ikke blot for vores medlemmer i Danmark, men også for andre cloud- og hostingvirksomheder i resten af Europa.

Vi rejste sagen, fordi vores budskaber ikke blev hørt, men det bliver de nu. Det er derfor vigtigt, at Danish Cloud Community tager sager som denne op. For det er der ikke andre brancheorganisationer, der gør. Vi vil tage sagen op på alle de områder, hvor vi ikke oplever fair konkurrence, uanset hvem det er. 

Vi kæmper i første omgang for vores medlemmer og deres forretningsgrundlag. Og i anden omgang kæmper vi for de mange danske virksomheder, som hos vores medlemmer får adgang til et kæmpe udvalg af globale såvel som lokale it-ydelser, leveret med kompetent lokal support. 

Code of conduct

Det står vi på mål for

Danish Cloud Communitys Code of Conduct er medlemsvirksomhedernes fælles retningslinjer for god adfærd i forhold til medarbejdere, kunder, leverandører, øvrige aktører i branchen samt ikke mindst miljøet.

Cloudcertifikatet en tryg adgang til skyen

Cloudcertifikatet sikrer, at de certificerede medlemmer af Danish Cloud Community leverer dokumenterede ydelser, som lever op til branchens krav om god hosting.
Og for det andet er den med til at skabe troværdighed og gennemsigtighed i medlemmernes kommunikation med deres kunder.

Nulstil adgangkode

Indtast din email for at nulstille din adgangskode

Log ind her